Draaiduizeligheid of BPPD

Je ziet de omgeving eventjes draaien of hebt plotseling een licht gevoel in het hoofd: bijna iedereen is wel eens duizelig geweest. Er zijn verschillende soorten duizeligheid en helaas is niet elke vorm te behandelen. In sommige gevallen kan fysiotherapie of manuele therapie je wél helpen bij het herstellen van duizeligheidsklachten.

Fysiotherapie bij draaiduizeligheid of BPPD

Draaiduizeligheid, positieduizeligheid of plotselinge duizeligheid. Welke vorm van duizeligheid je ook hebt, de oorzaken liggen vaak bij de evenwichtsorganen (één bij elk oor), de ogen en/of het ‘diepe gevoel’ in spieren en pezen. Ook stoornissen in bepaalde delen van de hersenen en stress en spanning kunnen tot duizeligheid en balansstoornissen leiden.

Fysiotherapie of manuele therapie helpt bij:

  • draaiduizeligheid veroorzaakt door BPPD
  • draaierigheid door het niet goed functioneren van de nek
  • draaierigheid door een verstoorde oogmotoriek

"Samen zorg besteden aan een gezond leven"

Jillis van der Voort
Fysiotherapeut & MSc. manueeltherapeut

Op zoek naar een doelgerichte therapie voor uw pijnklacht? Vraag naar onze mogelijkheden.

Maak een afspraak

Onze draaiduizeligheid / BPPD therapeut

Jillis van der Voort | Bakker Training Therapie

Jillis van der Voort

Fysiotherapeut & MSc. manueeltherapeut

Zo werkt fysiotherapie bij draaiduizeligheid of BPPD

Duizeligheidsklachten verdelen we onder in draaiduizeligheid en draaierigheid. Bij draaiduizeligheid zie je de omgeving draaien, en soms lijkt het alsof je zelf ook draait of beweegt. Bij draaierigheid is het meer een licht gevoel in het hoofd, het gevoel flauw te vallen of onzeker op de benen te staan.

BPPD

Eén van de oorzaken voor draaiduizeligheid is BPPD: benigne paroxysmale positie duizeligheid. Deze vorm van plotselinge en kortdurende draaierigheid kun je bijvoorbeeld ervaren wanneer je gaat liggen, je omdraait in bed of als je overeind komt. Bij BPPD zijn de oorsteentjes die in het binnenoor zitten, losgekomen. Deze oorsteentjes prikkelen de zintuigharen die normaal alleen geprikkeld worden door bewegingen van het hoofd.

BPPD is goed vast te stellen door je huisarts of een fysiotherapeut met ervaring in het behandelen van duizeligheid. Vaak herstelt deze draaiduizeligheid spontaan binnen 4 weken. Als dat niet zo is, kan fysiotherapie helpen bij het herstel. De oefeningen doe je onder begeleiding van een therapeut. Daarnaast krijg je oefeningen die je thuis zelf kunt uitvoeren.

Draaierigheid

Oorzaken voor draaierigheid kunnen veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van de nek. Hierdoor wordt het ‘diepe gevoel’ vanuit de nek verstoord. Om de draaierigheid te verminderen gaat de fysiotherapeut je helpen bij het verbeteren van de beweeglijkheid, spierkracht of de spierspanning.

Een tweede mogelijke oorzaak voor draaierigheid is een verstoorde oogmotoriek. In dat geval leert de behandelend therapeut je oefeningen aan om de oogspieren te trainen. Dit zal de samenwerking tussen ogen, nek en het evenwichtsorgaan verbeteren.

Dat is merkbaar beter

Draaiduizeligheid, je weet niet wat je overkomt. Gelukkig had Jillis mij snel weer in...

Lees verder

"Jillis had mij snel weer in evenwicht"

Koos Boorsma

En lekker dichtbij

Bakker Training Therapie
vind je in Stiens en Hallum

Bakker Training Therapie staat voor je klaar, voor iedereen is er een passende therapie. Want fysiotherapie helpt, je wordt merkbaar beter. Dus heb je fysieke klachten? Blijf er niet mee rondlopen en maak gelijk een afspraak.