Ademtherapie

Ademen doen we onbewust en gaat dus meestal vanzelf. Toch kun je door lichamelijke maar ook geestelijke oorzaken moeite krijgen met je adem. Een verstoring van je ademhaling kan je behoorlijk in de weg zitten tijdens je dagelijkse activiteiten. Ademtherapie helpt je bij het doorbreken en voorkomen van ademhalingsklachten.

Ademtherapie helpt bij deze klachten

Deze vorm van fysiotherapie bestaat voor het grootste deel uit ademoefeningen. De ademtherapeut helpt je optimaal te ademen, zodat je klachten verminderen. Adem therapie kan invloed hebben op: een betere lichamelijke balans, meer ontspanning in het lichaam en het makkelijker kunnen bewegen.

Ademhalingstherapie kan helpen bij:

  • moeite met doorademen
  • benauwdheid door aandoeningen zoals COPD, astma of een allergie
  • klachten als hyperventilatie, duizeligheid of stress
  • benauwdheidsklachten tijdens en/of na COVID-19 (coronavirus)

Op zoek naar een doelgerichte therapie voor uw pijnklacht? Vraag naar onze mogelijkheden.

Maak een afspraak

Onze ademtherapeut

Anne van Bruggen

Mensendieck-Cesar therapeut

Wat is ademtherapie?

Tijdens de adem therapie ga je samen met de ademhalingscoach op zoek naar de oorzaak van je ademproblemen. Het begint met je bewust worden van je ademritme, houding en spierbalans. Met ademhalingsoefeningen en adviezen werk je aan een zo optimaal mogelijke en natuurlijke adem. De ademtherapeut kijkt hierbij naar je persoonlijke omstandigheden en dagelijks leven, en past de oefeningen en adviezen hierop aan.

Goed ademen is van levensbelang

Ademhalen gaat in de regel vanzelf, en daarom ben je er meestal niet zo bewust mee bezig. Dat goed ademen van levensbelang is, merken we pas als er iets fout gaat. Bij spanningen en stress bijvoorbeeld. Je ademt dan vaak op een verkeerde manier: te hoog en te kort vanuit de borst. De negatieve gevolgen van verkeerd ademen, merk je vrij snel. Op den duur kun je zelfs een volledig verstoord adempatroon ontwikkelen. Kortom: goed ademen is belangrijk. En dat is precies wat je leert tijdens ademtherapie.

Hoe werkt ademhalen?

Wanneer je ademhaalt, adem je zuurstof in en koolzuur uit. De zuurstof gaat via je neus of mond en dan via de luchtpijp naar de longen. Vanuit daar komt het in je bloed en zo wordt het vervoerd naar alle delen van je lichaam. Bij het uitademen, adem je een overschot aan zuurstof weer uit. Hoeveel keer per minuut je ademt, hangt af van je fysieke inspanning. Ben je aan het wandelen, dan adem je zo’n tien tot zestien keer per minuut. Bij hardlopen ligt dat tussen de veertig tot zestig keer. Ben je in de rust, dan is zes keer ademhalen per minuut voldoende.

Dat is merkbaar beter

"Door ademtherapie weer vrijer kunnen ademen"

Vanshita Haagsma

En lekker dichtbij

Bakker Training Therapie
vind je in Stiens en Hallum

Bakker Training Therapie staat voor je klaar, voor iedereen is er een passende therapie. Want fysiotherapie helpt, je wordt merkbaar beter. Dus heb je fysieke klachten? Blijf er niet mee rondlopen en maak gelijk een afspraak.