‘Weer veilig in beweging durven komen’

Valpreventie training

Bang om te vallen? Wil je meer zekerheid tijdens het lopen? Valpreventie is het voorkomen van vallen. Valpreventietraining voor ouderen geeft praktische adviezen, zodat je een val kunt voorkomen. Doelgericht trainen in een groep of individueel. Alles altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut. En met het doel om je veiliger te kunnen bewegen. Familie of mantelzorger? Neem gerust contact op met ons.

Valtraining helpt bij het voorkomen van een val

Blauwe plekken, verstuikingen en botbreuken: een val kan voor allerlei vervelende blessures zorgen. Het programma valpreventie voor ouderen is gericht op het voorkomen van een valpartij. Zo geeft de fysiotherapeut onder andere tips over hoe te handelen als je toch even de balans verliest. Hiermee wordt het risico op vallen beperkt.

Bij oorzaken van vallen kun je denken aan:

  • verminderde spierkracht en conditie
  • verstoorde balans
  • duizeligheid
  • slechte mobiliteit
  • zichtproblemen
  • de angst om te vallen
  • verkeerd gebruik van loophulpmiddelen
  • kleden en oneffen vloeren
  • ‘slecht’ schoeisel

"Samen werken we aan het herstel"

Aagje Duinstra
Fysiotherapeut

Op zoek naar een doelgerichte therapie voor uw pijnklacht? Vraag naar onze mogelijkheden.

Maak een afspraak

Onze valtraining therapeuten

Aagje Duinstra | Bakker Training Therapie

Aagje Duinstra

Fysiotherapeut

Boukje Dykman

Beweegcoach ouderen

Cyprian Szczesik

Fysiotherapeut

Jitze Krol

Fysiotherapeut, Geriatrie fysiotherapie i.o.

Wat is valpreventietraining?

Gezond en fit oud(er) worden, willen we allemaal. Voldoende bewegen is daarbij belangrijk. Het doel van valpreventietraining is verbetering van spierkracht en evenwicht. Zo wordt de kans om te vallen kleiner en verbeter je tegelijkertijd je conditie. Tijdens de valpreventietraining krijg je oefeningen om de spierkracht en balans te verbeteren. Ook krijg je adviezen om het vallen te voorkomen, waardoor het risico op vallen vermindert. Onze ‘In Balans’-training geeft daarnaast ook inzicht in de oorzaken van vallen, en spoort ‘gevaren’ binnen de thuissituatie op.

Individueel of in groepsverband

Valpreventie fysiotherapie kun je individueel doen, of in groepsverband met ‘In Balans’. Dit is ook bekend als project ‘Stevig Staan’ met subsidiëring vanuit de Gemeente Leeuwarden of Noardeast-Fryslân. ‘Stevig Staan’ is een valpreventieprogramma voor 65+ers met een laag- en matig valrisico, het is een 10 wekelijks programma in groepsverband, gericht op verbeteren van spierkracht, balans/evenwicht. Daarnaast wordt er voorlichting gegeven over vallen en valpreventie om de risico’s te minimaliseren.

Otago-oefenprogramma
Het ‘Otago-oefenprogramma’ is geschikt voor de kwetsbare thuiswonende 65+-ers met een hoog valrisico. De oudere heeft afgelopen jaar letsel gehad ten gevolge van een val, of is 2 of meer keer is gevallen, of kon na een val niet meer overeind komen.

Otago valpreventie kan zowel individueel thuis als in klein groepsverband op de praktijk worden gegeven. Het thuisprogramma duurt 12 maanden en bestaat uit huisbezoeken en telefonische afspraken. Het groepsprogramma duurt 12 weken en is 1x per week 1 uur. Het programma geeft valpreventie advies op maat, is gericht om balans en beenspierkracht te verbeteren.

‘Mobyl op Moandei’
Daarnaast organiseren wij eens per jaar ‘Mobyl op Moandei’: een beweegproject van BV Sport, Palet en Bakker Training Therapie die bestaat uit gezamenlijk koffie drinken, de valpreventiecursus ‘In Balans’, met als afsluiting een warme maaltijd.

Ben je familie en/of mantelzorger en kun je wel wat advies gebruiken? Bel ons vrijblijvend met met vragen over de valpreventietraining.
Valpreventie kan onderdeel zijn van thuiszorgtherapie; een therapie die zich richt op thuiswonende (kwetsbare) ouderen, chronisch zieken, terminale patiënten en mantelzorger.

Wij zijn aangesloten bij Veiligheid.nl als gecertificeerd valpreventie ‘In Balans’ en ‘Otago’-trainer.

Dat is merkbaar beter

"Mijn fysio houdt mij op de been"

Mevrouw F. Haites-Miedema

En lekker dichtbij

Bakker Training Therapie
vind je in Stiens en Hallum

Bakker Training Therapie staat voor je klaar, voor iedereen is er een passende therapie. Want fysiotherapie helpt, je wordt merkbaar beter. Dus heb je fysieke klachten? Blijf er niet mee rondlopen en maak gelijk een afspraak.