Kaak (orofaciale) fysiotherapie

Orofaciale therapie wordt ook wel kaakfysiotherapie of hoofdfysiotherapie genoemd. Klachten aan de kaak hebben vaak een grote impact op de kwaliteit van leven. Vanuit de kaak komen meer klachten voort dan de meeste mensen zouden verwachten. De orofaciaal fysiotherapeut helpt bij problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd of halsgebied en met het kauwstelsel. 

Orofaciale fysiotherapie helpt bij deze klachten

De orofaciaal fysiotherapeut is gespecialiseerd in het hoofd- halsgebied. De therapeut bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Het kauwstelsel bestaat uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit.

Orofaciale fysiotherapie kan helpen bij:

 • Klemmen van de kaak en tandenknarsen (bruxisme)
 • Knakken/knikken van de kaak
 • Beperkte mondopening
 • Pijn in het gezicht, kaak of hoofd
 • Oorsuizen (tinnitus)
 • Aspecifieke aangezichtspijn
 • Duizeligheid en BPPD
 • Nek- en schouderklachten
 • Hoofdpijn en vormen van migraine
 • Gevolgen van ongelukken en botbreuken
 • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanning of stress

"De sleutel tot vooruitgang ligt bij vertrouwen in jezelf"

Stan Kleinhuis
Fysiotherapeut & MSc. manueeltherapeut

Op zoek naar een doelgerichte therapie voor uw pijnklacht? Vraag naar onze mogelijkheden.

Maak een afspraak

Onze orofaciale fysiotherapeut

Stan Kleinhuis | Bakker Training Therapie

Stan Kleinhuis

Fysiotherapeut & MSc. manueeltherapeut

Wat doet de orofaciaal fysiotherapeut?

De fysiotherapeut legt uit hoe de positie van het hoofd en het lichaam samenhangt met de klachten. Hij geeft inzicht in de relatie van stress, spanning en (dagelijkse) belasting en de belastbaarheid van de patiënt. Een vast onderdeel van een orofaciale behandeling is patiënten leren wat ze zelf kunnen doen om klachten te verminderen en voorkomen. Denk aan: verbeteren van de lichaams- of werkhouding, ontspanningsoefeningen van hoofd, nek en schouders, het aanleren van zelfmassage van kauwspieren zodat ze ontspannen of mobiliserende oefeningen voor het vergroten van de mondopening en oefeningen die de functie van het kauwstelsel of hoofd- en halsgebied te verbeteren.

Klachten aan de kaak, het gebit of de kauwspieren

De orofaciaal fysiotherapeut geeft informatie over hoe het kauwstelsel werkt en adviseert hoe je het kauwstelsel op de juiste manier kunt gebruiken. Hij helpt om gewoontes af te leren die het kauwstelsel overbelasten, zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen en tandenknarsen. Voor deze klachten worden specifieke oefeningen ingezet. De orofaciaal fysiotherapeut gebruikt daarnaast ook manuele technieken zoals mobiliseren en masseren in het hoofd- en halsgebied en de nek/schouders.

Hoofdpijn of tinnitus

De therapeut geeft inzicht in wat de relatie van stress, slapen, ademhaling en aandacht voor de klachten zoals hoofdpijn en/of tinnitus. Ook kan orofaciale fysiotherapie helpen om de lichaamshouding – en daarmee de positie van het hoofd op het lichaam – te verbeteren. Op deze manier creëer je rust en balans voor het hoofd, de hals en de nekspieren. Voor deze klachten zijn specifieke oefeningen en kunnen ook manuele technieken ingezet worden, zoals mobilisatie of massage.

Bron: https://defysiotherapeut.com/

Dat is merkbaar beter

En lekker dichtbij

Bakker Training Therapie
vind je in Stiens en Hallum

Bakker Training Therapie staat voor je klaar, voor iedereen is er een passende therapie. Want fysiotherapie helpt, je wordt merkbaar beter. Dus heb je fysieke klachten? Blijf er niet mee rondlopen en maak gelijk een afspraak.