Zelf de regie houden
over oedeem”

Oedeemtherapie

Last van opgezette handen, voeten of enkels? Wanneer je (lymf)oedeem hebt, houd je vocht vast. Je kunt dan een zwaar, gespannen en zelfs tintelend of pijnlijk gevoel ervaren. Door oedeem kan ook je spierkracht afnemen, waardoor bewegen lastiger wordt. Oedeemtherapie is gericht op het afvoeren van het overtollige vocht na bijvoorbeeld een operatie of radiotherapie. Met oedeemtherapie helpen we je de invloed van (lymf)oedeem op je lijf en leven zo beperkt mogelijk te houden.

Oedeemtherapie helpt bij deze klachten

Oedeem is een vochtophoping in je lichaam, zoals dikke enkels na een warme dag. Heb je bijvoorbeeld oedeem in de benen? Dan ben je hier na een nachtje slapen vaak wel weer vanaf. Bij lymfoedeem is dat helaas anders. Dit is een speciale vorm van oedeem waarbij het vocht niet of nauwelijks verdwijnt na een nacht rust. Lymfoedeem is een chronische aandoening die ontstaat na operatie en/of bestraling. Met oedeemtherapie kan de oedeemtherapeut deze klachten behandelen.

Oedeemtherapie helpt bij:

  • lymfoedeem (na verwijdering van lymfklieren door een operatie of complicatie van bestraling)
  • veneus oedeem (door trombose of operatie aan bloedvaten)
  • traumatisch oedeem (door een ongeval)
  • primair lymfoedeem (aangeboren aandoening)
  • secundair lymfoedeem (beschadiging aan lymfevaten door bijvoorbeeld een operatie)
  • tertiar oedeem (door bestraling, chemotherapie of medicijnen)
  • lipoedeem (ongelijke vetverdeling over het lichaam)

"Jouw persoonlijke doelstelling, mijn coachende begeleiding"

Petra Stosz
Fysiotherapeut, Oncologiefysiotherapeut & oedeemtherapeut

Op zoek naar een doelgerichte therapie voor uw pijnklacht? Vraag naar onze mogelijkheden.

Maak een afspraak

Onze oedeemtherapeuten

Petra Stotz | Bakker Training Therapie

Petra Stosz

Fysiotherapeut, Oncologiefysiotherapeut & oedeemtherapeut

Wat is oedeemtherapie?

We starten de oedeemtherapie met een uitgebreide intake waarbij we de oorzaak, duur en soort klachten in kaart brengen. Op basis daarvan maken we een behandelplan. Bij huid- en oedeemtherapie combineren we verschillende behandelingen. Eén daarvan is manuele lymfedrainage. Deze massagetechniek zorgt ervoor dat het lymfevocht wordt afgevoerd. Om de vochtafvoer verder te stimuleren, gebruiken we ook bandages: een speciaal ‘drukverband’ waarmee we een gezwollen arm of been inzwachtelen. Als het overschot aan vocht weg is, krijg je een therapeutisch elastische kous om arm of been. Dit zorgt voor een beter resultaat van de therapie.

Aanvullende therapieën en oefeningen

De behandeling van oedeem en lymfoedeem kan ook worden aangevuld met oefentherapie, ademtherapie, lymfetaping en het aanleren van zelfmanagement. Dit laatste zijn oefeningen en leefregels waarmee je de regie over je klacht houdt. Zo heb je zelf invloed in het beperken van je klachten.

Op zoek naar een praktijk voor oedeemtherapie in de omgeving van Leeuwarden? Je vindt onze locaties in Stiens en Hallum. Bel ons gerust voor het maken van een afspraak.

Dat is merkbaar beter

Lichaamsbeweging bij kanker verandert niet alleen hoe je lijf reageert op de behandelingen. Het verandert ook je geest, je houding en je...

Lees verder

"Bewegen bij kanker essentieel voor lichaam en geest"

Patty Welling

En lekker dichtbij

Bakker Training Therapie
vind je in Stiens en Hallum

Bakker Training Therapie staat voor je klaar, voor iedereen is er een passende therapie. Want fysiotherapie helpt, je wordt merkbaar beter. Dus heb je fysieke klachten? Blijf er niet mee rondlopen en maak gelijk een afspraak.