Oncologie fysiotherapie

Bewegingsproblemen, snel moe of angstig? Door kanker of behandeling van de ziekte, krijg je vaak bijkomende klachten die je dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg kunnen staan. Oncologie fysiotherapie gaat om het verminderen van de klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Want bewegen maakt niet alleen fitter: het zorgt ook voor ontspanning en plezier.

Oncologie fysiotherapie helpt bij deze klachten

Conditieverlies, vermoeidheid, spierzwakte, stijve spieren of gewrichten, pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen: de oncologisch fysiotherapeut behandelt je lichamelijke klachten maar ondersteunt je ook mentaal tijdens deze ingrijpende periode. Oncologische fysiotherapie kan in iedere fase van de ziekte worden ingezet.

Oncologie fysiotherapie helpt in de:

  • Curatieve fase (medische behandeling is gericht op kanker bestrijden): de therapie is gericht op beperken en bestrijden van conditieverlies en eventuele bewegingsbeperking of pijnklachten.
  • Herstelfase: herwinnen van beweeglijkheid en de controle over de activiteiten van het dagelijkse leven naar sport, sociale contacten en werk. Inzicht krijgen in kwaliteit van leven en het accepteren van je lichaam zoals hij nu is.
  • Palliatieve fase (als je te horen krijgt dat er geen genezing meer mogelijk is): de kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staan centraal. Doel is om zo lang mogelijk stabiel en actief blijven en zo min mogelijk pijn of beperkingen te ervaren.
  • Terminale fase (wanneer duidelijk wordt dat het levenseinde nadert): alles draait om comfort. Denk aan zoeken naar de meest comfortabele houding, ademhalingsoefeningen ter verlichting van pijn en ontspanningsoefeningen om angst te verminderen.

"Jouw persoonlijke doelstelling, mijn coachende begeleiding"

Petra Stosz
Fysiotherapeut, Oncologiefysiotherapeut & oedeemtherapeut

Op zoek naar een doelgerichte therapie voor uw klacht? Vraag naar onze mogelijkheden.

Maak een afspraak

Onze oncologiefysiotherapeut

Petra Stotz | Bakker Training Therapie

Petra Stosz

Fysiotherapeut, Oncologiefysiotherapeut & oedeemtherapeut

Wat is oncologie fysiotherapie?

Bij een eerste afspraak krijg je van de oncologiefysiotherapeut een uitgebreide vragenlijst en een onderzoek (conditietest, spiermetingen etc.). Daarna maken jullie samen een behandelplan waarin jouw situatie en wensen voorop staan. Hoofddoel van dit plan: werken aan een terugkeer naar je werk, sport of andere dagelijkse activiteiten. Oncologie fysiotherapie kan bestaan uit massage, mobilisaties en een beweegprogramma (individueel of in een groep).

Mentale ondersteuning

Van bewegen en sporten word je fitter. Daarnaast zorgt het voor ontspanning en plezier. Dit geldt net zo goed voor oncologisch patiënten. De oncologie fysiotherapeut behandelt je lichamelijke klachten, maar ondersteunt je ook op psychosociaal gebied. Zij heeft contacten met andere hulpverleners die bij jou behandeling en herstel betrokken zijn.

Bakker Training | Therapie is aangesloten bij Onconet

Dat is merkbaar beter

In mei vorig jaar hoorde ik dat ik twee maanden later een grote operatie moest ondergaan. Toevalligerwijs (!) hoorde ik dat je bij Bakker Training Therapie ook de ‘fit voor een operatie’ training kon volgen. Ik heb me meteen ingeschreven en ben aan de slag gegaan onder begeleiding van Petra Stosz. Dankzij dit programma en doordat Petra je altijd weet te motiveren,...

Lees verder

"Dankzij dit programma en doordat Petra je altijd weet te motiveren, ben ik behoorlijk fit de operatie in gegaan. In plaats van de geplande 5 tot 7 dagen ziekenhuis opname was ik na drie dagen al thuis!"

Henk Dragt

En lekker dichtbij

Bakker Training Therapie
vind je in Stiens en Hallum

Bakker Training Therapie staat voor je klaar, voor iedereen is er een passende therapie. Want fysiotherapie helpt, je wordt merkbaar beter. Dus heb je fysieke klachten? Blijf er niet mee rondlopen en maak gelijk een afspraak.